У Надвірній презентували книгу "На перевалі духу"

30 вересня 2013 18:09

У центральній районній бібліотеці міста Надвірна відбулась презентація історико -краєзнавчого видання Світлани Флис, о. Івана Лозинського "На перевалі духу". Книга про життя та діяльність душпастирів Надвірнянського району та Яремчанщини кінця XIX -80-их років XX ст вийшла за підтримки Всеукраїнського благодійного фонду Юрія Дерев’янка.

У Надвірній презентували книгу "На перевалі духу"

"Сприяння видавництву книг -  той напрям роботи фонду, який ми будемо підтримувати.  Бо книга це духовна складова не тільки для  молоді, а й дорослих.  Відкриття нових  історичних сторінок, відомих людей Прикарпаття. Книга Світлани Флис та отця Івана є грунтовним дослідженням, що  дає нам можливість бачити діяльність церкви у  відстоюванні наших національних  цінностей. Душпастирі своїм власним прикладом демонстрували як треба любити Україну, як треба боротися та підтримувати патріотичну позицію", — зауважив засновник Благодійного фонду,  народний депутат, Юрій Дерев'янко.
 Презентацію відвідали священники з Яремчанщини, Ворохти, родини душпастирів, про яких описується в книзі, видавець о. Ігор Пелехатий, краєзнавець Петро Арсенич, народний депутат Юрій Дерев'янко.
"Над дослідженням працювала три роки. Ідея проведення такого дослідження виникла після того, коли побачила книгу інтерв"юера Інституту історії церкви Лідії Купчак "Життєносні стопи католицької церкви". Я подумала, якщо є такі видатні душпастирі на Львівщині, Тернопільщині, то Надвірнянщина також заслуговує збереження належної історії та висвітлення життєписів наших видатних отців", — каже автор книги Світлана Флис
За словами авторки, розділ книги  "В Україні і за океаном" — це не тільки регіональний рівень, а й Всеукраїнський та світовий. Бо священники дуже багато зробили для становлення греко-католицької церкви української діаспри за кордоном.
Книга "На перевалі духу" про видатних душпастирів Надвірнянщини є грунтовним історико-краєзнавчим виданням. Авторам вдалося у невеликій за обсягом праці показати шлях вихідців зі священичих, а часом і селянських родин, до вершин духовності і культури, їхню подвижницьку працю та непохитність.