Парище отримало допомогу

13 грудня 2012 18:42

У селі Парище Надвірнянського району сьогоднішнього Андрія святкують особливо весело — місцевий клуб отримав нову апаратуру і концертні крісла від Всеукраїнського благодійного Фонду Юрія Дерев’янка. А трохи раніше завдяки допомозі Фонду були замінені вікна у дитячому садочку "Золотий Ключик".

"Ми знаємо, що у багатьох селах немає дитячих садків. І дітей вимушено залишають на дідусів і бабусь, а це не завжди добре, — каже голова благодійного Фонду Володимир Грабовецький. — Дитина повинна бути забезпечена умовами, які даватимуть їй змогу отримувати знання, гармонійно розвиватися, виявляти свої здібності і таланти. Тому пріоритетним завданням Фонду є допомога  дитячим навчально-виховним закладам. Заміна вікон — це та деталь, яка зробила садочок "Золотий Ключик" затишнішим. Тут стало тепло і комфортно. Думаю, що це допоможе колективу й діточкам добре почуватися, не хворіти, завжди мати гарний настрій".

Торік колективу дитсадка вдалося оновити дитячі майданчики надворі. Нагальною потребою були й нові вікна в будівлі. "Від імені всіх батьків хочу подякувати за вікна — великий подарунок від Фонду Юрія Дерев"янка. У садочку стало набагато тепліше. Діти тепер вільніше почуваються. А батьки — спокійні за їхнє здоров"я", — звернулася до керівництва Фонду голова батьківського комітету дитсадка Світлана Ковальчук.

Всі дитячі свята "Золотий Ключик" влаштовує в сільському клубі, розповідає пані Світлана. Тому другий дарунок селу від благодійного Фонду — нову музичну апаратуру та концертні крісла, — невдовзі оцінить і маленька, і доросла публіка. Адже попереду — весела новорічна пора.

У Парищанський ясла-садок ходять сорок діток. "Є потреба запровадити ще одну групу, але поки що немає такої можливості", — розповідає завідувачка садочку Любов Ковальчишин. За її словами, в дошкільному закладі немає також актової зали та спортивної кімнати, що треба було би влаштувати для дітей в першу чергу. Проблема в тому, що садок знаходиться у колишньому колгоспному приміщенні, яке свого часу було пристосоване для дітей.

"На моє глибоке переконання, молодь і у місті, і в селі має мати рівні можливості, — відзначає Володимир Грабовецький. — Великою проблемою в селах є те, що молоді люди не мають цікавого дозвілля. Часто їм узагалі нема куди піти, щоби змістовно провести вільний час. Завдання Фонду — сприяти тому, щоби молодь у селах мала можливість організовувати собі відпочинок. Сучасна апаратура, яку ми передали в клуб, дозволить займатися у творчих гуртках і влаштовувати дискотеки. Також її будуть щоразу використовувати для проведення музичних, літературних та інших свят. А театральні крісла  — це вже для глядачів, щоби мешканці села могли комфортно дивитися виступи". За словами доброчинця, Фонд буде продовжувати допомагати творчим колективам, підтримуватиме обдаровану молодь і талановитих дітей.

Вісім гуртків працює у Будинку культури в селі Парище . У них займаються і школярі, і їхні батьки, і навіть бабусі. Це — вокальний, танцювальний, драматичний, хоровий гуртки, "Троїсті Музики", творче об"єднання "Берегиня" та спілка вишивальниць. "Коли ми проводимо якесь свято — чи то у себе, чи їдемо на огляд у Надвірну, завжди веземо з собою виставку художніх робіть наших майстринь. Це завжди цікаво", — каже директор Будинку культури Ярослава Циганчук.

Парищанський клуб — один із тих рідкісних закладів, де на проблеми не скаржаться. Їх вирішують. Для всіх без винятку закладів культури болючою темою є недостатнє фінансування. У Парище намагаються давати собі з цим раду. "Ми збираємо спецкошти і за них робимо те, що треба для клубу — наприклад, сценічний одяг для колективів", — пояснює пані Ярослава.

Новорічні і різдвяні свята — "гаряча" пора для сільської самодіяльності. Саме в цей час і бавляться, і заробляють гроші на клуб. "Кожного року 1-го січня ми ідемо щедрувати, а 7-го січня — колядувати. Повертаємо до всіх працівників сільської ради і до депутатів. Зібрані гроші учасники наших колективів "спонсорують" на Будинок культури. Цього року плануємо зібрані кошти використати для сцени", — продовжує завклубом.

А поки що Парище готується до найбільш веселої і грандіозної події в році — традиційно з 30-го на 31-ше грудня в селі проводять Бал-маскарад. На ньому танцюють усі.