Ляльковий театр для уроків казкотерапії у Надвірнянській школі №4

23 вересня 2013 10:54

Надвірнянська загальноосвітня школа №4 отримала від благодійного Фонду Юрія Дерев’янка три комплекти "пальчикового" лялькового театру. З його допомогою у школі втілюється проект "Навчання казкою" — казкотерапія.

Ляльковий театр для уроків казкотерапії у Надвірнянській школі №4

"Це дуже важливий для нас подарунок. У школі втілюємо інноваційну методику викладання — казкотерапію, яка знаходиться на стику педагогіки і психології. З допомогою іграшок-рукавичок влаштовуємо сценічні постановки літературних творів, розігруємо повчальні лялькові сценки. Також заохочуємо дітей обирати собі ляльку-друга і разом із нею читати, декламувати, співати. В такий спосіб учні відкриваються, проговорюють, що їх турбує. А педагоги та психологи мають змогу м"яко допомогти їм подолати вікові комплекси та проблеми, пов"язані з адаптацією у колективі та з навчанням в школі загалом", — розповідає ініціатор проекту, вчителька початкових класів Людмила Гаврильчук.

Вже другий рік поспіль у Надвірнянській ЗОШ №4 учням початкових класів допомагає казкотерапія. Вчителька переконана, що ця методика сприяє активному розвитку дитини, формує широкий світогляд, стимулює самостійно мислити.

"Доведено, що казка не просто навчає та виховує, вона може лікувати, — зазначає Людмила Гаврильчук. - І ми активно використовуємо таку її властивість. Діти не знають, що ця гра — серйозний психологічний тренінг, вони просто творять, розкриваючи свою уяву та почуття. Багатьом діткам це дуже допомагає засвоювати складний навчальний матеріал та світоглядні цінності, за рахунок цієї методики вони чітко розмежовують добро та зло".

За твердженням вчителя, казкотерапія має бути невід"ємною частиною виховання дітей. Тому цю методику вчителька початкових класів використовує кожного дня — на уроках, на перервах, і навіть у післяурочний час. Діти самостійно створюють казки і спільно з педагогом аналізують їх.

Створювати казки та оповідання любить учениця четвертого класу Вероніка Квашніна. "У написанні казок мені допомагає уява: уявляю, а потім записую все те, що придумала. Я написала уже багато оповідань, і думаю, що вони цікаві. Найбільше вони подобаються моїм рідним, особливо сестричці", — розповіла Вероніка Квашніна.

Схвалює методику казкотерапії і дирекція школи. "Цю методику позитивно сприйняли батьки, вчителі, та саме головне, що вона подобається дітям. Ми бачимо, що це одна з прогресивних технологій, яка дає результати", — зазначив директор школи Роман Романишин.

Благодійний Фонд Юрія Дерев"янка реалізував чимало проектів у Надвірнянській ЗОШ №4, зокрема для школи закупили комп'ютери, туристичний та спортивний інвентар, меблі. А нещодавно у школі встановили нові енезгозберігаючі вікна.

"Я завжди вдячний тим людям, які надають школі підтримку. Уже неодноразово Благодійний фонд Юрія Дерев"янка підставляв нам міцне плече допомоги. Сподіваюсь, що наша співпраця продовжиться", — відзначивРоман Романишин.