Амбулаторії у Спасі й Петранці з новими вікнами

14 березня 2013 18:41

Завдяки допомозі Всеукраїнського благодійного фонду Юрія Дерев янка в амбулаторіях загальної практики сімейної медицини у селах Спас та Петранка Рожнятівського району замінено вікна.

Амбулаторії у Спасі й Петранці з новими вікнами

Допомога сільським медичним закладам принципова позиція голови Фонду Володимира Грабовецького. "ФАПи та амбулаторії в селах є дуже важливою первинною, ланкою медицини, бо саме у ці медичні заклади люди звертаються по першу допомогу. Тому створення комфортних умов для роботи медиків і лікування пацієнтів є нашим  першочерговим завданням",  переконаний Володимир Грабовецький.

Санітарнийремонт у Спаській амбулаторії медики своїми силами роблять щорічно, а от капітального ремонту останні десять років у цій медустанові не було. Відповідно, й не мінялися вікна. "Вікна у нас із часу зведення приміщення, а це вже більше двох десятків років. Рами давно розсохлися і зовсім не тримали тепло, — розповів лікар загальної практики сімейної медицини Василь Опанасюк-  Особливо це відчувалося взимку. Вікна треба було конче міняти. Але грошей на нові амбулаторія не мала".

За медичною допомогою до Спаської амбулаторії щороку звертаються більше шести тисяч людей. Медичний заклад обслуговує шість населених пунктів: Лоп'янку, Грабів, Криву, Погорілець, Підсухи та власне Спас. Щодня на прийом приходять близько 20 осіб. Викликів кожного дня буває не менше 10-ти. В амбулаторії діє денний стаціонар, кабінет долікарського огляду, фізкабінет, діагностична лабораторія та стоматологічний кабінет. "Нові вікна покращили мікроклімат у приміщенні амбулаторії, це зауважують не тільки медпрацівники, але й усі наші пацієнти", -відзначив Василь Опанасюк.

Медики амбулаторії в селі Петранка також потерпали через холодні вікна. Петранківський медзаклад не газифікований, амбулаторію опалюють вугіллям та дровами. "Наші вікна були в критичному стані. При вході вони взагалі валилися",пригадав головний лікар Богдан Ониськів.

"Старі вікна зовсім не тримали тепло у приміщенні.  Крізь шпари в рамах дмухав холод. Найважче працювалося з дітьми, адже для огляду їх треба було роздягати. А приміщення було досить холодне. Добре, що ця проблема вже вирішена з новими вікнами у кабінетах стало набагато тепліше", дякує  благодійникам медсестра амбулаторії Марія Лутчин.

Петранківська амбулаторія обслуговує понад три тисячі осіб. У медичному закладі працює фізкабінет, маніпуляційний кабінет, дитячий кабінет, стоматологічний та акушерський кабінети, і денний стаціонар на 10 ліжок. З допомогою Благодійного фонду Юрія Дерев'янка в амбулаторії встановлено п ять нових енергоощадних вікон.