Charity organization “All-Ukrainian Charity Foundation of Yuriy Derevyanko”

Пам’ятник Кобзарю відкрили у Камінному та Дзвинячі

26 August 2014 16:48

У селі Камінне Надвірнянського району та у селі Дзвиняч Богородчанського району у День Незалежності України урочисто відкрили два пам’ятники Тарасові Шевченку. До встановлення монументів в обох селах долучився благодійний Фонд Юрія Дерев’янка.

Пам’ятник Кобзарю відкрили у Камінному та Дзвинячі

У своєму виступі на урочистому відкритті пам'ятника в Камінному народний депутат засновник Фонду Юрій Дерев'янко відзначив вагомість спадщини Кобзаря для України. "Слово Тараса Шевченка, яке ми відкрили заново в часи Майдану, стало визначальним для нас тепер, коли на кону — воля та незалежність України. Його заклик "Борітеся і поборете!" підтримує дух не тільки тих наших хлопців, які відвойовують на Сході цілісність держави, а й дух кожного українця, — наголосив у своєму виступі народний депутат. — Кобзар піднімає Україну на боротьбу, допомагає протистояти зневірі. Тарасове слово об'єднує українців так само, як об'єднує віра у Бога та шанобливе ставлення до України, її історії та її славних синів".

Пам'ятник до ювілею Кобзаря у селі Камінне вирішили спорудити торік, розповів сільський голова Андрій Федорович. Ідею гаряче підтримала громада.  У селі більше 370 дворів. За кілька місяців люди зібрали 24 тисячі гривень — половину вартості проекту. До справи долучився Всеукраїнський благодійний Фонд Юрія Дерев'янка. І спільними зусиллями через три місяці у центрі села на День незалежності 24 серпня урочисто відкрили пам'ятник Шевченку.

"Дуже багато нам допоміг депутат Верховної Ради, засновник Благодійного фонду Юрій Дерев'янко. Ми змогли придбати будматеріали, облаштувати територію, оплатити роботи спеціалістів", — подякував сільський голова.

Бронзове погруддя Кобзаря виготовив івано-франківський скульптор Василь Вільшук. Встановили монумент у самому центрі села біля сільської ради та початкової школи.

Урочисте відкриття пам"ятника в селі Дзвиняч відбулось перед будинком культури, де був встановлений монумент. На відкритті були присутні представники Фонду Юрія Дерев"янка, влади, громада, та представники духовенства, які освятили погруддя.

Заступник голови Фонду Микола Зузанський привітав громаду села Дзвиняч з Днем Незалежності та відкриттям пам"ятника Тарасу Шевченку. Він передав вітання від засновника Фонду народного депутата Юрія Дерев"янка і голови Фонду Володимира Грабовецького, та побажав усім миру. Благодійний Фонд допоміг придбати частину будматеріалів та профінансував їх встановлення.

Кошти на монумент збирали усім селом, розповів сільський голова Микола Волочій. Проте йому, чи не найбільше, запам"ятався внесок Юліана Конечного. За словами сільського голови, чоловік був місцевим знахарем та патріотом свого села. "Він хотів, щоб в його рідному селі відкрили пам"ятник великому Кобзареві, проте помер в похилому віці кілька років тому. Але заповів на монумент 23 тисячі гривень. Ми витратили їх на погруддя", — розповів Волочій.

Directions

cities